
مونو پمپ چیست؟
مونو پمپ یکی از انواع پمپهای خانگی است که به طور گستردهای در سیستمهای آبرسانی منازل و ساختمانها استفاده میشود. این پمپها دارای یک موتور الکتریکی و یک پره گریز از مرکز هستند که آب را از منبعی مانند چاه یا مخزن آب به سمت بالا و به داخل لولهکشی سیستم آبرسانی پمپاژ میکنند. وظیفه اصلی پمپهای مونو ایجاد فشار در سیستم برای جریان یافتن آب به سمت نقاط مصرف و همچنین جبران افت فشار در طول مسیر لولهکشی است.
مونو پمپها اغلب در اندازههای کوچک و متوسط و برای ارتفاعهای پمپاژ تا حدود ۵۰ متر طراحی میشوند. از مزایای این پمپها میتوان به قیمت مناسب، نصب و راهاندازی آسان، مصرف انرژی پایین و عمر بالا اشاره کرد. از طرفی توانایی آنها در ایجاد فشار بالا محدود است و برای پمپاژ آب در ارتفاعها و فواصل زیاد مناسب نیستند. در مجموع با توجه به مزایای فراوان، این نوع از پمپها یکی از بهترین گزینهها برای سیستمهای آبرسانی متوسط و کوچک محسوب میشوند.
یک عدد مونو پمپ
مونوپمپ چه انواعی دارد؟
انواع مونو پمپ
مونو پمپها بر اساس نوع موتور الکتریکی و پرههای داخلیشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند. پمپهای سانتریفیوژ که مجهز به موتور الکتریکی سانتریفیوژ هستند یکی از این موارد به حساب میآیند. این موتورها قادرند آب را تا ارتفاع ۵۰ متری پمپاژ کنند. پمپهای سابمرسیبل که موتور آنها داخل آب قرار میگیرد و آب را تا اعماق ۱۰ متری مکش و پمپاژ میکنند. پمپهای جت که آب را با فشار بالا پمپاژ میکنند و برای چاهها و چشمههای عمیق مناسب هستند. پمپهای خودمکش که قادرند آب را تا ۸ متری سطح زمین بکشند و پمپاژ کنند.
همچنین از نظر جنس پرهها نیز مونو پمپها به انواع برنزی، استنلس استیل و پلاستیکی تقسیم میشوند. پرههای برنزی بادوامتر اما گرانترند. پرههای استنلس استیل ارزانتر و با کارایی بالایی هستند. پرههای پلاستیکی ارزانقیمتترین گزینه به حساب میآیند. با توجه به نیاز سیستم و بودجه میتوان نوع مناسب پمپ را انتخاب کرد.
بیشتر بخوانید: پمپ دنده ای از انواع پمپ های هیدرولیکی پرکاربرد در صنعت
اجزای داخلی مونو پمپ
مونو پمپ ها از چه اجزایی تشکیل شده اند؟
اجزای اصلی مونو پمپها
مونو پمپها از چند جزء اصلی تشکیل شدهاند که باید شناخت آنها را بهصورت دقیق انجام دهید. موتور الکتریکی که وظیفه چرخاندن پرههای پمپ را بر عهده دارد، مهمترین قطعه در این دستگاه به حساب میآید. انواع مختلفی از موتورها مانند سانتریفیوژ، ۳ فاز، تک فاز و… در این پمپها استفاده میشود. موتور باید بتواند توان مورد نیاز برای چرخش پرهها و ایجاد فشار آب را تامین کند. پرهها یا ایمپلر که وظیفه انتقال حرکت چرخشی از موتور به آب را بر عهده دارند، از دیگر اجزای مهم مونو پمپ محسوب میشوند.
پرهها از جنس برنز، استنلس استیل یا پلاستیک ساخته میشوند. از طرفی باید محفظه پمپ که پرهها در آن قرار میگیرند را، در نظر گرفت. وظیفه هدایت آب به سمت پرهها توسط این محفظه انجام میگیرد. کلاچ یا کوپلینگ هم برای اتصال محور موتور به محور پرهها استفاده میشود. در مجموع اجزای مختلف با هماهنگی و همکاری یکدیگر موجب چرخش پرهها و انتقال انرژی مکانیکی به آب برای ایجاد جریان و فشار در سیستم میشوند. قطعات موجود در مونو پمپ بهصورت خلاصه شامل موارد زیر است:
موتور الکتریکی
پرهها یا ایمپلر
محفظه پمپ
کلاچ یا کوپلینگ
شفت یا محور
درپوشها
اورینگها
بلبرینگها
پایه پمپ
کابل برق
سوییچ روشن/خاموش
منبع تغذیه برق
مونو پمپ آبی رنگ
مونو پمپ ها چه مزایایی دارند؟
کاربردها و مزایای مونو پمپ
مونو پمپها کاربردهای متنوعی در صنعت دارند که میتوان موارد مختلفی را برای آنها برشمرد. این موارد برای انتقال مایعات به صورت تک فاز (مایع) بکار می روند. این پمپها از یک منبع مکش برای مکیدن مایع از مخزن و انتقال آن به مقصد استفاده میکنند. مزیت اصلی این پمپها نسبت به پمپهای دیگر این است که آنها میتوانند مایع را در فشارهای بالا انتقال دهند. این پمپها میتوانند مایعاتی مانند آب، روغن، سوخت، مواد شیمیایی و دیگر مایعات را در فرآیندهای صنعتی منتقل کنند. برخی از مهمترین کاربردهای این پمپها شامل موارد زیر است:
انتقال آب از چاه، چشمه یا مخزن به منزل، اداره، کارخانه یا مزرعه
تأمین فشار آب در سیستمهای آبرسانی عمومی و خصوصی
پمپاژ آب به منظور آبیاری فضای سبز، باغ و مزرعه
تصفیه آب و انتقال آن به منازل
افزایش فشار آب در طبقات بالای ساختمانهای بلند
علاوه براین، مونو پمپها دبی ثابتی دارند و میتوان آنها را برای انتقال دقیق حجم مشخصی از مایع به کار برد. همچنین این پمپها دارای بازدهی بالایی هستند و مصرف انرژی پایینی دارند. از دیگر مزایای این پمپها میتوان به طراحی ساده، نگهداری و تعمیرات آسان، عمر بالا و قیمت مناسب آنها اشاره کرد؛ بنابراین پمپهای مونو گزینه مناسبی برای انتقال مایعات در فرآیندهای مختلف صنعتی محسوب میشوند.