معرفی انواع شیر پروانه ای صنعتی

معرفی انواع شیر پروانه ای صنعتی

معرفی شیر پروانه ای صنعتی

انواع شیر پروانه ای صنعتی به عنوان یکی از اجزای حیاتی در سیستم‌های لوله‌کشی و کنترل جریان مایعات، در صنایع مختلف از جمله نفت، گاز، شیمیایی و آب و فاضلاب کاربرد گسترده‌ای دارند. این شیرها که جزئی از شیر آلات صنعتی هستند با طراحی خاص و ویژگی‌های منحصر به فرد خود، امکان تنظیم دقیق جریان و جلوگیری از نشت را فراهم می‌کنند. مدل های مختلف شیر پروانه ای صنعتی در بازار وجود دارند که هر یک با توجه به نیازهای خاص صنایع، از نظر ساختار، نوع مواد و قابلیت‌ها با یکدیگر تفاوت دارند.
شیرهای پروانه ای به عنوان شیر (¼) دور طبقه‌بندی می‌شوند که مانند شیرهای توپی برای توقف جریان سیال، سریع عمل می‌کنند؛ اما برخلاف شیر توپی، می‌تواند به صورت تدریجی باز و بسته شود. این تفاوت به این معنی است که دیسک همیشه در مسیر جریان وجود دارد و باعث افت فشار سیال می‌شود.

شیر پروانه ای نسبت به انواع دیگر شیرها به دلیل وزن سبک، قابلیت نصب و نگهداری آسان‌تری دارند. شیر پروانه‌ ای صنعتی یا باترفلای ولو نوعی از شیرآلات صنعتی می‌باشد که در آن از یک دیسک جهت کنترل و تنظیم مسیر جریان سیال استفاده می‌شود. به همین دلیل در صنایع مختلفی نظیر استخر و جکوزی، صنایع فلزی و شیمایی، نفت و گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع شیر پروانه ای صنعتی

مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی به دلیل طراحی ساده و عملکرد موثر، به یکی از پرکاربردترین تجهیزات در صنایع مختلف تبدیل شده‌اند. آشنایی با انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی و ویژگی‌های آن‌ها، به انتخاب مناسب‌ترین گزینه برای کنترل جریان سیالات کمک می‌کند. انواع باتر فلای ولو صنعتی شامل مدل‌های مختلفی همچون لاگ، فلنجی و جوشی است که هر کدام برای کاربردهای خاصی طراحی شده‌اند.

شیر پروانه‌ ای صنعتی را می‌توان بر اساس جنس، نوع اتصال و نوع عملگر تقسیم‌بندی کرد. بررسی‌ها نشان داده است که یکی از کاربرد شیرآلات صنعتی در صنایع نفت و گاز در نوع شیر پروانه‌ای صنعتی است که در کنترل دقیق جریان نقش دارد.

انواع شیر پروانه ای صنعتی بر اساس جنس بدنه

متریال بدنه شیر ویفری بر اساس محیطی که در آن به کار گرفته می‌شود متفاوت است. بدنه شیرهای پروانه ای عمدتا به صورت چدنی، استنلس استیل، فولادی و یا پلیمری (UPVC) ساخته می‌شود. در جدول زیر ویژگی‌های بدنه‌های مختلف شیر پروانه ای بررسی شده است.

انواع شیر پروانه ای بر اساس نوع اتصال

انواع شیر پروانه‌ای صنعتی بر اساس نوع اتصال به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هرکدام ویژگی‌ها و کاربردهای منحصربه‌فردی دارند. مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی شامل نوع لاگ، فلنجی و جوشی است که بر اساس نیاز سیستم، انتخاب می‌شوند. آشنایی با این انواع، می‌تواند در بهینه‌سازی عملکرد سیستم‌های انتقال سیال نقش مهمی ایفا کند. 4 نوع اتصال ویفری، لاگ‌دار، فلنجی، اتصال جوشی. برای شیرهای پروانه ای وجود دارد.

شیر پروانه ای ویفری (Wafer)

بیشتر شیرهای پروانه‌ای ویفری معمولا با دو یا چهار سوراخ بدون رزوه طراحی شده‌اند که مابین دو فلنج در خطوط لوله‌کشی نصب می‌شوند. هنگام استفاده از شیر ویفری، از یک پیچ یا میله رزوه‌دار استفاده می‌شود که مستقیما از دو فلنج شیر عبور کرده و شیر را در جای خود ثابت نگاه می‌دارد. هدف استفاده از شیر پروانه ای ویفری، افزایش آب‌بندی جهت مقاومت در برابر اختلاف فشار دو سمت جریان سیال است.

شیر پروانه ای لاگ (Lug)

شیر پروانه‌ای لاگ یکی از انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی است که به دلیل طراحی خاص اتصالات، نصب و نگهداری آسانی دارد. این مدل معمولاً در سیستم‌هایی با نیاز به جداسازی یک طرفه سیال کاربرد دارد. شیر پروانه ای لاگ دار در اطراف بدنه دارای حفره‌هایی برای اتصال به خطوط لوله به وسیله پیچ و مهره است این نوع شیر بیشتر برای سیستم‌های فشار بالا طراحی شده است. شیر پروانه ای لاگ‌دار آب‌بندی بهتری نسبت به شیر ویفری دارد.

شیر پروانه ای فلنجی (Flange)

شیر پروانه‌ای فلنجی یکی از رایج‌ترین مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی است که برای اتصال به خطوط لوله با فلنج استفاده می‌شود. این مدل به دلیل مقاومت بالا در برابر نشتی و تحمل فشار، در پروژه‌های بزرگ صنعتی محبوب است. آشنایی با انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی فلنجی می‌تواند به انتخاب بهتر برای سیستم‌های حساس کمک کند. این نوع شیر دارای دو فلنج در طرفین بوده که به فلنج‌ خطوط لوله وصل شده و آب بندی کاملی را فراهم می‌کند.

شیر پروانه ای جوشی (Grooved)

شیر پروانه‌ای جوشی یکی از انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی است که با استفاده از اتصالات جوشی به خطوط لوله متصل می‌شود. این مدل به دلیل کاهش احتمال نشتی و مقاومت بالا در صنایع نفت و گاز و سیستم‌های تحت فشار بالا مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به اینکه این نوع شیر توسط اتصال جوشی نصب می‌شود به خوبی در سیستم‌های فشار بالا کاربرد دارد. همچنین معرفی شیر ضد اسید نشان داده است که این شیر نیز با توجه به خاصیت ضد اسیدی آن در صنایع نفت و گاز نیز به کار می‌رود.

انواع شیر پروانه ای بر اساس عملکرد

انواع شیر پروانه‌ای صنعتی بر اساس عملکرد به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هرکدام برای نیازهای خاصی طراحی شده‌اند. مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی از جمله نوع دستی، پنوماتیک و الکتریکی، امکان کنترل جریان را با دقت و کارایی بالا فراهم می‌کنند. آشنایی با این انواع، به انتخاب مناسب‌ترین گزینه کمک می‌کند. باترفلای ولوها از لحاظ نوع عملگر به 4 دسته تقسیم می‌شوند: اهرمی، گیربکسی، پنوماتیکی و برقی. در ادامه به بررسی انواع عملگرها می‌پردازیم.

شیر پروانه‌ای اهرمی (دستی)

عملگر اهرمی ساده‌ترین نوع عملگر نصب شده روی شیرهای پروانه‌ای می‌باشد. شیر پروانه ای اهرمی دارای دسته ساده و متحرک بوده که با چرخاندن دسته متحرک می‌توان شفت متصل به دیسک را به راحتی تا ۹۰ درجه چرخاند و به سیال اجازه عبور داد.

شیر پروانه‌ ای گیربکسی

شیر پروانه ای گیربکسی از انواع پر کاربرد شیرآلات صنعتی است. از انجایی که ممکن است باز و بسته کردن شیرهای پروانه ای به ویژه در سایزهای بزرگ مشکل باشد، می‌توان از عملگر گیربکسی برای آن استفاده نمود. در این عملگرها نیرو با کمک گیربکس به دیسک وارد شده و سبب سهولت در باز و بست شیر می‌شود. شیر پروانه‌ ای پنوماتیکی (بادی)
شیر پروانه ای پنوماتیکی در مکان‌هایی که حضور نیروی انسانی و یا اپراتور مقدور نباشد و نتوانیم از عملگر دستی استفاده کنیم کاربرد دارد. این نوع از شیرهای پروانه ای نیروی لازم برای باز و بسته کردن دیسک را از محفظه هوای فشرده تعبیه شده بر بدنه دریافت می‌کنند. از باترفلای ولو پنوماتیکی می‌توان در خطوطی که به نیرو‌ی زیادی برای باز و بسته شدن شیرها نیاز است نیز استفاده نمود.

شیر پروانه ای برقی

شیر پروانه ای برقی جز سریع‌ترین شیرآلات صنعتی محسوب می‌شوند. شیر پروانه ای با عملگر برقی انرژی مورد نیاز برای چرخاندن دیسک را از طریق یک موتور الکتریکی که در بخش بالایی شیر نصب شده است، تامین می کند. ساختار این شیر به گونه‌ای است که امکان کنترل آن بدون نیاز به اپراتور فراهم است.

شیر ویفری برقی در سیستم‌های حاوی سیالات سمی و اسیدی محیط‌های مخاطره‌آمیز کاربرد فراوانی دارند. با روشن شدن عملگر یا موتور برقی، انرژی الکتریکی توسط موتور تولید شده و با انتقال به ساقه شیر، به انرژی مکانیکی تبدیل می‌شود. این انرژی، ساقه و به دنبال آن، دیسک را می‌چرخاند و باعث باز و بسته شدن شیر می‌شود.

معرفی قطعات داخلی انواع مدل های شیر پروانه ای صنعتی

قطعات داخلی انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی نقش کلیدی در عملکرد این تجهیزات دارند. دیسک، بدنه، دسته و سیل‌ها از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده این شیرها هستند. آشنایی با مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی و قطعات داخلی آن‌ها به درک بهتر کارایی و مزایای این محصولات کمک می‌کند. اجزای داخلی شیر پروانه ای به 4 بخش اصلی تقسیم می‌شود:

بدنه(Body)

بدنه، بخش خارجی شیر است که اجزای اصلی درون آن قرار می‌گیرد. همانطور که بالاتر گفت شد، بدنه شیرهای پروانه‌ای در شکل‌های مختلفی تولید شده که متداول‌ترین آن مدل لاگ دار و ویفری است. جنس بدنه میزان استحکام و مقاومت باترفلای ولوها را نسبت به ضربه تعیین می‌کند. بدنه باترفلای ولو صنعتی از جنس فولادی، پلیمری، استنلس استیل و چدنی است که هریک ویژگی‌های منحصر به خود را دارا می‌باشند.

دیسک(Disc)

دیسک مهم‌ترین بخش در شیرهای پروانه ای است، که بیشترین تماس را با سیال داخل سیستم دارد. به همین دلیل انتخاب دیسک با توجه به نوع سیال، دما و فشار کاری اهمیت به سزایی دارد. حرکت دیسک سبب باز و بسته شدن شیر پروانه ای می‌شود. جنس دیسک‌های شیر پروانه‌ای در انواع PVC-U / PVC-C PP-H / PVDF / ABS تولید شده که با توجه به کاربرد آن انتخاب می‌شوند. برای مثال در محیط هایی با سیال اسید سولفوریک با غلظت 10 درصد باید از شیر پروانه ای با دیسک U-PVC استفاده کرد که برابر این اسید مقاومت شیمیایی دارد

نشیمنگاه یا سیت (seat)

سیت محل قرارگیری دیسک شیر پروانه ای در بدنه است که نقش مهمی در آب‌بندی مناسب شیرآلات صنعتی ایفا می‌کند. سیت می‌تواند فلزی یا لاستیکی باشد. متداول‌ترین مواد استفاده شده برای ساخت سیت، پلی تترا فلورو اتیلن (PTFE) یا تقویت شده (RTFE) است.

شفت یا ساقه (Stem)

شفت بخش میانی در وسط دیسک است که وظیفه انتقال نیرو از دسته به دیسک را بر عهده دارد. نیرو توسط شفت به دیسک منتقل شده و سبب چرخش 90 درجه ای آن و عبور جریان سیال می‌گردد. شفت شیر پروانه‌ای معمولا از جنس فولاد سخت ساخته شده تا در مقابل فشارهای بالا مقاومت داشته باشد. این بخش بر اساس نوع پوشش، به دو نوع wetted و non-wetted تقسیم می‌شود که مدل non-wetted در محیط‌های خورنده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربردهای انواع باتر فلای ولو صنعتی

همانطور که گفته شد شیرهای پروانه‌ای در انواع و جنس‌های مختلفی ساخته شده که طیف گسترده‌ای از کاربری‌ها را فراهم می‌آورد. مهم‌ترین وظیفه شیرهای پروانه ای قطع و وصل جریان سیال است؛ اما در برخی سیستم‌ها برای جداسازی مواد، کنترل فشار، کنترل دما و.. نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شیرهای پروانه ای پلیمری به طور گسترده در صنایع مختلف نظیر تصفیه‌‌خانه‌ها، نیروگاه‌ها، صنایع فلزی و شیمیایی، صنایع خودروسازی، تاسیسات استخر، صنایع نفت و گاز … استفاده می‌شود. از دیگر محصولات دارای کاربرد در سیستم لوله‌کشی و آبیاری شیر هواگیری است که برای در فرآیند تخلیه هوا از خطوط لوله کاربرد دارد.

بررسی مزایا و معایب شیر ویفری صنعتی

شیر ویفری صنعتی یکی از انواع مدل‌های شیر پروانه‌ای صنعتی است که به دلیل طراحی سبک و اقتصادی، در بسیاری از صنایع کاربرد دارد. مزایای این مدل شامل نصب آسان و کاهش وزن سیستم است؛ اما معایبی مانند محدودیت در تحمل فشار بالا نیز دارد. آشنایی با انواع باتر فلای ولو صنعتی ویفری به انتخاب بهتر این مدل در کاربردهای مناسب کمک می‌کند.

مزایای انواع باتر فلای ولو صنعتی

مزایای انواع باتر فلای ولو صنعتی شامل نصب آسان، عملکرد سریع و کاهش هزینه‌های نگهداری است. این شیرها با طراحی کم‌حجم و قابلیت استفاده در شرایط متنوع، گزینه‌ای ایده‌آل برای پروژه‌های صنعتی محسوب می‌شوند. آشنایی با مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی می‌تواند در بهره‌وری بهتر سیستم‌های انتقال سیالات مؤثر باشد.

یکی از مزایا انواع شیر پروانه ای صنعتی آن است که شیرهای پروانه ای سایز بزرگ (10 اینچ)، نسبت به سایر شیرآلات صنعتی وزن کمتری داشته و فضای کمتری را اشغال می‌کنند.
این شیرها سرعت عملکردی بالایی دارند به همین دلیل به زمان کمتری برای باز و بسته شدن نیاز دارند.
افت فشار شیر پروانه ای بسیار کم است.
از مزایا انواع شیر پروانه ای صنعتی آن است که در صورتی که نشیمنگاه یا سیت شیر پروانه ای لاستیکی یا غیرفلزی باشد می‌توان از آن‌ها به خوبی در انتقال سیالات خورنده استفاده کرد.
شیرهای پروانه ای در مقایسه با سایر شیرآلات، هزینه تعمیر و نگهداری پایین‌تری دارند.
به دلیل طراحی خاصی که دارند، متریال کمتری در ساخت آن‌ها استفاده می‌شود و از لحاظ اقتصادی بسیار به صرفه ای هستند. این یکی از مزایا انواع شیر پروانه ای صنعتی است.

شیر برقی دیپلماتیک

شیر برقی Lmc

شر برقی شاکو

 

معایب انواع شیر پروانه ای صنعتی

معایب انواع شیر پروانه‌ای صنعتی، مانند محدودیت در کاربردهای فشار بالا و احتمال کاهش دقت در کنترل جریان، از جمله نکاتی است که باید در انتخاب این تجهیزات در نظر گرفته شود. با این حال، ویژگی‌های مثبت این شیرها مانند کارایی بالا و نصب آسان، همچنان آن‌ها را به یکی از محبوب‌ترین تجهیزات در صنایع مختلف تبدیل کرده است.

یکی از معایب انواع شیر پروانه ای صنعتی آن است که قسمتی از دیسک شیر پروانه ای همیشه در معرض جریان سیال قرار گرفته و منجر به تغییر فشار می‌شود.
یکی از معایب انواع شیر پروانه ای صنعتی آن است که حرکت دیسک در شیرهای پروانه ای قابل کنترل نبوده و تحت تاثیر تلاطم جریان است.
یکی دیگر از معایب انواع شیر پروانه ای صنعتی آن است که در جریان‌های پایین شیر مستعد کاویتاسیون است.
نکات فنی نصب و نگهداری انواع شیر پروانه ای صنعتی
از آنجا که شیرهای پروانه ای نسبت به سایر شیرآلات صنعتی، اجزای داخلی کمتری دارند، به طور کلی نیاز کمتری به تعمیرات دارند. نصب و نگهداری انواع شیر پروانه ای صنعتی به شرح زیر است. در نظر گرفتن چند نکته می‌‎تواند در نصب و نگهداری صحیح این نوع از شیرآلات صنعتی موثر باشد:

بررسی شیر در صورت عدم استفاده منظم: حداقل یک بار در ماه بررسی گردد.
بررسی اکچویتور: اگر شیر گیر کرده است، عملکرد اکچویتور بررسی شود.
باز و بسته کردن دستی شیر: در صورت نیاز، اکچویتور برداشته شده و شیر به صورت دستی باز و بسته گردد.
احتیاط در اعمال نیروی گشتاور: اعمال نیروی بیش از حد می‌تواند به اجزای داخلی شیر آسیب بزند.
نشتی در محل اتصال فلنج: آچارکشی و محکم کردن پیچ و مهره‌ها می‌تواند مشکل را برطرف کند.
تعویض گسکت آب‌بندی: اگر نشتی ادامه داشت، گسکت آب‌بندی تعویض شود.
تعویض اورینگ درپوش: در صورت نشتی در درپوش، پیچ‌ها باز شده و اورینگ تعویض شود.
تعویض لاستیک آب‌بندی: اگر نشتی از لاستیک بین دیسک و نشیمنگاه باشد، لاستیک آب‌بندی تعویض شود.
جدا کردن ساقه و دیسک: برای تعویض لاستیک، دیسک و ساقه جدا شوند.
خارج کردن جسم خارجی: در صورت وجود جسم خارجی، شیر 10 تا 15 درجه باز شده تا با فشار سیال جسم خارج شود.
پدیده ضربه قوچ: افزایش فشار ناگهانی می‌تواند به شیر آسیب برساند.

خرید انواع شیر پروانه ای صنعتی از هیدرونرما

برای خرید انواع شیر پروانه‌ای صنعتی از هیدرونرما، می‌توانید از طیف گسترده‌ای از مدل‌های مختلف شیر پروانه‌ای صنعتی بهره‌مند شوید. این محصولات با کیفیت بالا، قیمت مناسب و خدمات پس از فروش مطمئن، انتخابی ایده‌آل برای پروژه‌های صنعتی و کشاورزی محسوب می‌شوند. ویژگی‌های انواع باتر فلای ولو صنعتی هیدرونرما شامل دوام بالا و قابلیت اطمینان است که نیازهای متنوع مشتریان را برآورده می‌کند.

برچسب ها:

این مقاله بدون برچسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *