کوپلینگ پنوماتیک چیست و چه مشخصاتی دارد؟

کوپلینگ پنوماتیک چیست و چه مشخصاتی دارد؟

کوپلینگ پنوماتیک چیست؟

کلمه پنوماتیک یک اصطلاح یونانی و به معنی سیالات، مانند هوا است. این کلمه به نقش این محصول در صنعت هم اشاره دارد. یکی از اتصالات پر‌کاربرد در سیستم‌های پنوماتیکی، اتصالات کوپلینگی هستند. این اتصالات کاربرد گسترده‌ای دارند و در صنایع مختلف استفاده می‌شوند. همچنین به‌دلیل راحتی استفاده از آن‌ها، از محبوبیت بالایی برخوردار هستند.

کوپلینگ پنوماتیک در صنایع مرتبط، با نام‌های اتصالات کمپرسوری، اتصالات پنوماتیک، اتصالات شیلنگ هوا و اتصالات هوای فشرده شناخته می‌شود. همچنین برای نام بردن آن، می‌توان کلمه فیتینگ را جایگزین کلمه کوپلینگ کرد. در‌حالت‌کلی هدف استفاده از کوپلینگ‌ها، انتقال نیرو و قدرت از محوری به محور دیگر است. همچنین از این قطعه برای جذب شوک، ارتشاعات و نویز، عدم انتقال حرارت و قطع گرما استفاده می‌شود.


انواع فیتینگ پنوماتیکی

تا‌کنون انواع مختلفی از این محصول تولید شده است. این قطعات با‌توجه به نیاز‌های صنایع مختلف طراحی و به بازار عرضه می‌شوند.

یکی از انواع این قطعه، نوع صلب یا سخت است که هنگامی­که لوله‌ها صاف هستند از آن استفاده می‌شود. بدون‌شک زمانی­که محور و شعاع در لوله‌ها وجود داشته باشد، نمی‌توان از این قطعه استفاده کرد.

یکی‌دیگر از انواع کوپلینگ‌های پنوماتیک، نوع منعطف هستند. این دسته از قطعات با شعاع و محور‌های لوله‌ها، سازگاری بیشتری دارند. استفاده از این محصول زمانی مناسب است که در شفت در یک راستا قرار گرفته باشند.

آخرین دسته از کوپلینگ پنوماتیک، کوپلینگ‌های بادی هستند. از این اتصالات برای تجهیزات پنوماتیکی، ابزار بادی و اجزای منبع هوا و شیلنگ‌ها استفاده می‌شود. این محصول تفاوت‌هایی با نوع هیدرولیکی دارد که می‌توان به تحمل بالا و سوپاپ‌دار بودن آن‌ها اشاره کرد. تنوع در ساخت این قطعات باعث شده تا دقت و سرعت در کار‌ها افزایش پیدا کند.


عملکرد کوپلینگ پنوماتیک

صنایع مختلفی برای انجام فعالیت‌های خود، از پتانسیل پنوماتیکی استفاده می‌کنند. نحوه ساز‌و‌کار این قطعه به‌گونه‌ای است که اجازه جدا شدن شفت‌ها از یک‌دیگر را نمی‌دهد. در برخی از مواقع، دور گشتاور از حد مجاز عبور می‌کند. در این زمان سیستم محدود‌کننده گشتاور، وارد عمل می‌شود و آن را قطع می‌کند.

کوپلینگ پنوماتیک قطعه‌ای است که با هدف انتقال قدرت تولید شده و برای اتصال انتهای دو شفت استفاده می‌شود؛ اما هدف اصلی این قطعات، اتصال دو قطعه چرخان به یک‌دیگر است. این‌در‌حالی است که امکان جدا شدن شفت‌ها، در ‌حد نا‌چیزی وجود دارد. تهیه و نصب این قطعه می‌تواند موجب صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌هلی شما شود.


یک مدل کوپلینگ پنوماتیک

کوپلینگ پنوماتیک از چه اجزایی تشکیل شده است؟

اجزای کوپلینگ پنوماتیک

این قطعه از ۲ بخش مختلف تشکیل شده است. بخش اول آن، اتصال سریع یا همان مادگی نام دارد و بخش دیگر، تیپل یا همان قسمت نری است. بخش مادگی کوپلینگ پنوماتیک، بر ‌روی شیلنگ و بخش نری آن بر‌روی ابزار و سیستم نصب می‌شود. توصیه می‌شود در ‌هنگام نصب این قطعه، دقت بالایی داشته باشید.

از این محصول برای متصل کردن ابزار سیالات فشرده به یک لاین سیالات پرسی به‌کار می‌روند. این محصول وظیفه اتصال ابزار پنوماتیک به شیلنگ پنوماتیک را بر‌ عهده دارد.
مزایا و فواید کوپلینگ پنوماتیک

امروزه، کسب‌و‌کار‌های بسیاری با یک‌دیگر رقابت می‌کنند. بنابراین همه آن‌ها به‌دنبال روش‌ها و قطعاتی هستند که مقرون‌به‌صرفه و کاربردی باشند. فیتینگ پنوماتیک یکی از این قطعات محسوب می‌شود. این قطعه با مزایا بسیاری که دارد، به اولین گزینه برای صنایع مختلف تبدیل شده است.
سرعت بالا

یکی از مهم‌ترین معیار‌های انتخاب کوپلینگ پنوماتیک، سرعت آن است؛ زیرا سرعت نقش پر‌رنگی را در اجرای فعالیت‌های یک صنعت ایفا می‌کند. از‌این‌رو این محصول با سرعت بالایی طراحی و تولید شده است. فیتینگ پنوماتیک توانایی انتقال هوای فشرده را با سرعت ۱ تا ۲ متر در ثانیه دارد. در برخی از مواقع، سرعت انتقال هوای فشرده با‌توجه به نیاز‌های صنایع متفاوت است؛ بنابراین، امکان تنظیم سرعت انتقال هوای فشرده وجود دارد.
قابلیت اتصال و جدا سازی سریع

از دیگر ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد فیتینگ پنوماتیک، قابلیت اتصال و جدا‌سازی سریع آن‌ها است. طراحی این محصول کاربردی و ساده است؛ بنابراین، امکان استفاده آسان از آن وجود دارد. همچنین نصب یا حذف آن از سیستم، امری دشوار نیست و به‌راحتی انجام می‌گیرد.
ایمنی و قابلیت استفاده در شرایط خاص

یکی از مهم‌ترین پارامتر‌های کارفرمایان، ایمنی استفاده از دستگاه‌ها و سیستم‌ها است. تا‌کنون اتصالات مختلفی طراحی و تولید شده‌اند. اما این قطعه به‌دلیل ایمنی بالایی که داشت، مورد‌توجه بسیاری از صنایع قرار گرفت. اتصالات کوپلینگ پنوماتیک بسیار ایمن هستند؛ زیرا احتمال آتش‌سوزی و انفجادر را به حداقل رسانده‌اند. این قطعات بدون‌ایجاد انفجار و احتراق، کار می‌کنند.

همچنین بار اضافه‌ای که برای آن در‌نظر گرفته می‌شود، اتفاقات نا‌خوشایندی را ایجاد نمی‌کند. بلکه اضافه بار، تنها منجر به لغزش یا توقف آن می‌شود. علاوه‌بر ایمنی بالا، مقاومت و سازگاری این قطعه از ویژگی‌های مهم آن محسوب می‌شود. به‌طوری که درجه حرارت بالا، گرد‌و‌غبار، خوردگی، فرسایش و رطوبت تاثیری بر آن نمی‌گذارد. از‌سوی‌دیگر اجزای این محصول بسیار با‌دوام هستند و به تعمیر و نگه‌داری کمی نیاز دارند.
بدون نیاز به انرژی الکتریکی

یکی‌دیگر از مزایا کوپلینگ پنوماتیک، عملکرد مناسب آن بدون‌نیاز به انرژی الکتریکی است. از‌آن‌جایی‌که امروزه بسیاری از قطعات با انرژی الکتریکی فعالیت می‌کنند، این محصول از این مورد مستثنی است.


یک مدل کوپلینگ پنوماتیک

کوپلینگ پنوماتیک چه کاربردی دارد؟
کاربرد های کوپلینگ پنوماتیک

هنگامی­که برای اتصالات شیلنگ‌ها از ۲ شفت استفاده می‌شود، انتقال قدرت میان آن‌ها الزامی است؛ بنابراین، انتقال قدرت با کمک کوپلینگ انجام می‌شود. در‌ حقیقت این اتصال یک ابزار مکانیکی محسوب می‌شود که می‌تواند پایانه قطعات را به یک‌دیگر متصل کند. به‌دلیل کاربردی بودن این محصول، از آن برای اهداف مختلفی استفاده می‌شود.
خطوط تولید و انتقال هوا

ایجاد خطوط تولید و انتقال هوا، یکی از کاربرد‌های این قطعه محسوب می‌شود. بسیاری از کارخانه‌ها خطوط تولید خود را به هوای فشرده و کمپرسور‌های متحرک مجهز کرده‌اند. تامین نا‌محدود هوا، تولید هوای فشرده را آسان می‌کند. همچنین فاصله هوای فشرده محدود نمی‌شود؛ چرا‌که امکان انتقال آن‌ها از ‌طریق شیلنگ‌ها وجود دارد.
صنایع خودروسازی

سیستم پنوماتیک خودرو، یکی از کاربرد‌های محبوب این قطعه به‌شمار می‌رود. در این صنعت، از کوپلینگ پنوماتیک برای تولید نیرو استفاده می‌شود. در‌حالت‌کلی تولید نیرو، توسط سیستم هیدرولیک انجام می‌شود. اما سیستم هیدرولیک این کار را با‌ استفاده از مایعات انجام می‌دهد. در‌حالی­که سیستم فیتینگ پنوماتیک، از هوا برای تولید انرژی و نیرو استفاده می‌کند.

برچسب ها:

این مقاله بدون برچسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *