5 تفاوت عمده هیدرولیک و پنوماتیک چیست؟

5 تفاوت عمده هیدرولیک و پنوماتیک چیست؟

تفاوت های هیدرولیک و پنوماتیک!

اگر از تازه وارد های صنعت باشید ممکن است فکر کنید که آیا هیدرولیک و پنوماتیک با هم تفاوتی ندارند!

اما باید بگویم که تفاوت بین این دو محصول جز فوت های کوزه گری صنعت محسوب می شود که ما حداقل 5 تا از آن ها اشاره می کنیم.

تفاوت اول: ماده عمل کننده یا همان سیال

سیال در سیستم هال هیدرولیک روغن هیدرولیک است که از آن می توان به یک سیال تراکم ناپذیر یاد کرد. اما در سیستم های پنوماتیک از هوای فشرده استفاده می شود که یک نوع گاز است و خب واضح است که هوا تراکم پذیر است. 

تفاوت دوم: مدار باز؟ یا بسته؟ مسئله این است!

در سیستم های هیدرولیک ما شاهد یک سیکل بسته هستیم، به این صورت که یک مخزن در آن روغن هیدرولیک به مقدار مشخصی نگه داری می شود. پمپ هیدرولیک روغن را از مخزن مانند مکش می کشد و درون سیستم می فرستد. این روغن مسیری را درون سیستم طی می کند و دوباره به مخزن بر می گردد. به این روند سیکل یا مدار بسته می گویند. 

اما در سیستم های پنوماتیک  به این شکل نیست. در این سیستم ها کمپرسور ها هوای محیط را مکش می کنند و و آن را به صورت متراکم در می آورند و درون سیستم هدایت می کنند. هوای فشرده بعد از اینکه ماموریت خود را در سیستم انجام داد از راه های خروجی که معمولا در شیرهای کنترل کننده قرار می گیرند به محیط برمیگردند و دوباره به یسیتم بر نمب گردد به این روند هم مدار باز یا سیکل باز گفته می شود. 

تفاورت هیدرولیک و پنوماتیک

تفاوت سوم: محدوده فشار کاری

چونکه در هر دوسیستم سرو کار ما با نوعی از سیال است بحث این که چه مقدار فشار اعمال می شود پیش می آید! در حوزه صنعت از آن به عنوان پارامتر محدوده فشار کاری یاد می شود. که یکای اندازه گیری آن “بار” که معادل 100 کیلوپاسکال است می باشد. در سیستم های پنوماتیک به طور کلی به خاطر نوع سیال از فشار کمتری استفاده می شود که حدودا معادل 16 بار است. 

اما فشاری که در سیستم های هیدرولیک استفاده می شود از حددودا 50 بار شروع می شود و تا 300 بار هم ممکن است باشد، در مسائلی حتی مجبور می شویم تا 700 بار فشار را اعمال کنیم. 

تفاوت چهارم: دستیابی به موقعیت دقیق عملگرها

عملگرهای پایانی در سیستم‌های هیدرولیک و پنوماتیک معمولا جک‌ها و موتورهای هیدرولیک یا پنوماتیکی هستند که به‌واسطه توان هیدرولیک و پنوماتیک، کار می کنند.

برای مثال در یک دستگاه بالابر هیدرولیک، عملگر سیستم همان جک هیدرولیک است که به کابین متصل می‌شود و آن را حرکت می‌دهد؛ به‌عنوان مثال در یک دستگاه بالابر هیدرولیک، عملگر سیستم همان جک هیدرولیک است که به کابین متصل می‌شود و آن را حرکت می‌دهد؛ عملگرهای نهایی در سیستم‌های هیدرولیک و پنوماتیک همان جک‌ها و موتورهای هیدرولیک یا پنوماتیکی هستند. این عملگرها به توان هیدرولیک و پنوماتیک وابسته هستند و با توجه به آن در سیستم فعال هستند. در یک دستگاه بالابر هیدرولیک، عملگر سیستم همان جک هیدرولیک است که به کابین متصل می‌شود و باعث به حرکت درآمدن کابین می‌شود. در دستگاه پرس نیز که با سیستم پنوماتیک عمل می‌کند، عملگر سیستم، جک‌های پنوماتیکی هستند که قالب را حرکت می‌دهند و باعث شکل‌دهی و انجام عملیات پرس می‌شوند. فرض کنید در مثال بالابر از جک پنوماتیک بتوانیم استفاده کنیم،  برای موقعیت های  ۱ متری و ۲ متری و ۳ متری را نتیجه دقیقی معین کرد؛ چونکه مشخص نیست که جک پنوماتیک بتواند دقیقاً در نقاطی که تعیین شده بایستد شاید هم عبور کند. این تفاوت به‌دلیل تفاوت ماهیت روغن هیدرولیک و هوای فشرده است که اولی یک سیال تراکم‌ناپذیر و دومی یک سیال تراکم‌پذیر است.

تفاوت پنجم: در صنایع تمیز چه چیزی کاربردی تر است؟

با توجه به اینکه صنایع غذایی، بهداشتی و دارویی بهداشت و تمیز حرف اول است بهتر است که از سیستم های پنوماتیک استفاده شود. چرا که آن ها از هوای فشرده استفاده می کند و این هوا در همه جا موجود است و آلودگی خاصی را بهمراه ندارد. اما سیستم های هیدرولیک چونکه سیال روغن است احتمال نشتی آن از دستگاه وجود دارد لذا گزینه مناسبی برای صنایع تمیز نیست!

سوالات متدوال

بهتر است سیستم هیدرولیک اانتخاب کنیم یا پنوماتیک ؟

تفاوت های این دوسیستم از نظرفنی و ساختاری در چیست؟

از نظر ایمنی کدام سیستم بهتر است؟

از نظر صرفه اقتصادی پنوماتیک بهتر است یا هیدرولیک؟

 

اکومولاتور چیست ؟

اکومولاتور چیست ؟

اکومولاتور وسیله‌ای است که در سیستم‌ های برودتی مایع را از گاز جدا می‌ کند. این وسیله در انتهای خط ساکشن ( قبل از کمپرسور

ادامه مطلب »
خصوصیات فلومتر توربینی 

خصوصیات فلومتر توربینی 

از انواع فلومتر‌های کاربردی که از دقت زیادی دارند، می‌توان به فلومتر توربینی اشاره کرد. این دبی سنج از انرژی مکانیکی مایع برای چرخاندن روتور

ادامه مطلب »
برچسب ها:

این مقاله بدون برچسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *