شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

با بالا رفتن فعالیت‌های صنعتی، تغییرات گسترده ای در سیستم‌های تولیدی و صنایع ایجاد شده است. انتقال انرژی یکی از مبحث های مهم و قابل توجه است که با پیشرفت تکنولوژی نیاز به تجهیزاتی دارد تا باعث تسریع و دقت بیشتر فرآیند آن شوند. امروزه لازم است به‌منظور افزایش امنیت، روش‌های قدیمی کنار گذاشته و از هوای فشرده برای کنترل ابزارهای صنعتی استفاده کرد. شیلنگ پنوماتیک به‌عنوان یک ابزار نوین برای انتقال انرژی به روش سیال تحت فشار پی‌ریزی شده‌ است؛ بدان معنا که این شیلنگ همانند یک لوله انعطاف‌پذیر است که هوا در داخل آن جریان دارد. این شیلنگ می‌تواند پاسخ‌گوی نیازصنایع امروزی باشد و به‌طور گسترده در زمینه تولید و مونتاژ، تاسیسات، سیستم‌های انتقال مواد و سایر صنایع مورد استفاده قرار گیرد.

اگر تا به حال با سیستم های پنوماتیک کار کرده یا آن ها را از نزدیک مشاهده کرده باشید، پس احتمالا شیلنگ پنوماتیک برای شما نامی آشنا خواهد بود.این شیلنگ ها یکی از اجزای سیستم و اتصالات پنوماتیک هستند و وظیفه اصلی آن ها انتقال فشار هوا خواهد بود. نام دیگر این قطعات، شیلنگ هوا می باشد.
در ادامه این مقاله با کارکرد های مختلف شیلنگ های پنوماتیک آشنا شده و مدل های مختلف آن را تحلیل می کنیم. پس از آن نیز راه حلی مناسب برای خرید این شیلنگ ها ارائه داده و مشکلات مربوط در این زمینه را با یکدیگر حل خواهیم کرد.

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک چیست؟

از شیلنگ های پنوماتیک برای انتقال هوا با فشار به محل های مورد نظر استفاده می شود. شما می توانید با استفاده از شیلنگ پنوماتیک، هوای فشرده را به ابزار ها، سوپاپ ها ، جک پنوماتیک و  بخش های دیگر دستگاه منتقل کرده و با استفاده از آن نیروی محرکی برای قطعات مختلف یک دستگاه ایجاد نمایید.
این شیلنگ ها معمولا بازدهی بالایی داشته و از مقاومت و انعطاف زیادی برخوردار هستند. وجود فیبر چند لایه در بخش داخلی و یک لایه محافظ در بخش بیرونی آن، باعث شده تا این شیلنگ ها بسیار مقاوم تر از لوله باشند.
شیلنگ های پنوماتیک بر اساس رنگ، ضخامت، طول و برخی فاکتور های دیگر، به چند دسته تقسیم می شوند و شما می توانید بسته به نیاز خود، نوع مناسب شیلنگ را برای خود انتخاب کنید.

 

انواع شیلنگ پنوماتیک

همانطور که گفته شد شیلنگ های پنوماتیک بر اساس فاکتور های متفاوتی، به دسته بندی های مشخصی تقسیم می شوند. این شیلنگ ها از نظر کیفیت ساخت، به دسته های گوناگونی تبدیل می شوند و شما باید بر اساس بودجه و کارایی دستگاه خود، دسته مورد نظر را برای خود انتخاب نمایید.عموما شیلنگ های پنوماتیک از ترموپلاستیک ساخته شده اند که این مسئله از بروز هرگونه تغییر شیمیایی در آن ها بعد از گرما، جلوگیری می کند.
در شیلنگ های پی وی سی (PVC)، جنس این ترموپلاستیک ها از نوع پی وی سی می باشد. این شیلنگ ها قابلیت استرلیزه مداوم دارند که این مسئله باعث استفاده زیاد از آن ها در برخی از صنایع خاص خواهد بود.
شیلنگ های پلی اورتان نیز نوع دیگری از شیلنگ پنوماتیک محسوب می شوند. این شیلنگ ها به دلیل ساختار شیمیایی مخصوص، بسیار سبک تر از انواع دیگر آن خواهند بود.
شیلنگ های پلی آمید، پلی اورتان و پلی اتیلن از انواع دیگر شیلنگ های پنوماتیک به شمار می آیند که در اتصال به شیر پنوماتیک از اهمیت زیادی برخوردارند.
همچنین لازم به ذکر است که این شیلنگ ها از نظر قدرت نیز به چند دسته مختلف تقسیم بندی می شوند. شیلنگ های فشار قوی یکی از این دسته ها هستند که در ادامه به بررسی خواص آن ها خواهیم پرداخت.

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک فشار قوی

شیلنگ های پنوماتیک در دو دسته اصلی از نظر قدرت طبقه بندی می شوند؛ شیلنگ فشار قوی و شیلنگ فنری باد.شیلنگ های فنری باد یکی از انواع پرکاربرد شیلنگ های پنوماتیک محسوب می شوند و استفاده از آن ها امروزه در میان مردم به شدت رایج شده است. این شیلنگ ها نیز در انواع مختلفی به بازار عرضه شده و می توان از آن ها در مصارف و تاسیسات مختلف، بهره برد.
شیلنگ های فشار قوی نیز گونه ای دیگر از این شیلنگ ها هستند. این دسته، قدرت تحمل بسیار بالاتری نسبت به دیگر هم نوعان خود داشته و می توانند تا 10 بار را نیز در خود حمل نمایند. لازم به ذکر است که این میزان، بسته به جنس شیلنگ و همچنین طول آن متغیر بوده و برخی از شیلنگ های فشار قوی، می توانند سیالات را با حجم و فشاری بیشتر نیز در خود نگه داشته و آن را انتقال دهند.

 

توجه داشته باشید که استفاده از شیلنگ فشار قوی در حالت عادی، می تواند به ضرر شما شده و در روند انتقال فشار گاز، به شما ضربه وارد کند؛ اما اگر از حجم هوای مورد انتقال خود مطمئن هستید، تهیه شیلنگ های پنوماتیک فشار قوی زیرکانه ترین و بهترین کاری است که شما می توانید آن را انجام دهید.

انواع شیلنگ پنوماتیک از نظر جنس

از مواد مختلفی می توان برای ساخت و تولید شیلنگ های پنوماتیک استفاده کرد؛ از این رو، این محصولات از تنوع جنسی بالایی برخوردار هستند. در ادامه، انواع شیلنگ پنوماتیک از نظر جنس برای شما توضیح داده شده است.

پلی اورتان

پلی اورتان به عنوان یک نوع ترموپلاستیک شناخته می شوند. شیلنگ هایی که از جنس پلی اورتان ساخته می شوند در برابر ساییدگی و پیچ خوردگی، مقاومت بسیار بالایی دارند. از ویژگی دیگر این شیلنگ ها می توان به انعطاف پذیری بسیار بالای آن ها اشاره کرد که باعث کاربردی تر شدن آن ها می شود. شیلنگ های ساخته شده از پلی اورتان از دمای عملکرد 80 درجه سانتی گراد برخوردار بوده و میزان 10 بار فشار را تحمل می کنند.

پلی اتیلن

شیلنگ های پلی اتیلن، یکی از رایج ترین و پرکاربردترین نوع شیلنگ های پنوماتیک هستند. این شیلنگ ها بسیار منعطف بوده و مقاومت بالایی در برابر مواد شیمیایی با خلوص پایین دارند؛ از این رو در صنایع مختلف برای انتقال مایعات از این نوع شیلنگ ها استفاده می کنند.

پلی آمید

شیلنگ های پنوماتیک که از جنس پلی آمید ساخته می شوند با نام شیلنگ های نایلونی نیز شناخته می شوند. برخورداری از قطر ثابت، وزن سبک و استحکام بالا از ویژگی های بارز شیلنگ های ساخته شده از جنس پلی آمید است. شایان ذکر است که این شیلنگ ها نسبت به محصولات دیگر از تحمل فشار بالایی برخوردارند.

پی وی سی

شیلنگ های ساخته شده از پی وی سی را می توان به صورت پی در پی استریلیزه کرد، بدون آن که آسیبی به آن ها وارد شود. شیلنگ های پی وی سی، قیمت پایینی داشته و در دسترس هستند؛ از این رو در صنایع مختلف به وفور مورد استفاده قرار می گیرند.

 

تفلون

شیلنگ پنوماتیک در اقسام و اشکال مختلف تولید می‌شود. شیلنگ‌های پنوماتیک تفلون یکی از انواع آن هستند که بسیار نرم و در برابر حرارت مقاوم بوده و با استفاده از فولاد ضد زنگ، از بالاترین میزان انعطاف‌پذیری برخوردارند و بیشتر برای صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. از دیگر صفات این شیلنگ‌ها می‌توان به دامنه دمای وسیع آن اشاره کرد؛ به­طوری که می‌تواند در دمای( ۴۰- تا ۵۰۰ درجه) مقاومت کند.

لاستیکی

شیلنگ لاستیکی نوعی شیلنگ پنوماتیک است که قطر آن از دیگر شیلنگ‌ها بزرگ­تر و ضخامت بیشتری دارد. برای انتخاب بهترین شیلنگ لاستیکی توجه به قطر داخلی آن اهمیت دارد. این شیلنگ‌ها مناسب استفاده در کارگاه‌ها و تعمیرگاه‌ها و محیط‌های سخت هستند و در صنایع تصفیه آب، صنایع نوشیدنی‌سازی، پتروشیمی و شیمیایی و سایر صنایع نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

فنری

جنس این شیلنگ پنوماتیک از پلی‌اوتان است که در مقابل فشار و کشش، مقاومت بالایی دارد. اگر فضای کم و محدودی دارید، استفاده از این شیلنگ‌ها می‌تواند گزینه خوبی باشد؛ زیرا حلقوی و فنری بوده و قابل جمع­شدن هستند. این شیلنگ‌ها در خودروهای سنگین و برای اتصال به ابزارهای بادی مورد استفاده قرار می‌گیرند. قطر اکثر شیلنگ‌های فنری ۸ تا ۱۶ میلی­متر و اندازه استاندارد آن­ها (۵، ۱۰ و ۱۵ متر) است و مانند کابل‌های تلفن از سبک قدیمی پیروی می‌کنند. این شیلنگ‌ها تعداد بسیار زیادی سیم‌پیچ کوچک دارند که موجب شده اندازه آن‌ها بسیار کوتاه‌تر از حد واقعی‌شان دیده شود. این سیم‌پیچ‌ها کشش زیادی دارند؛ یعنی، پس از آنکه مورد استفاده قرار گرفتند، به جای اولیه خود برمی‌گردند. در حالت کلی می‌توان گفت کار با این شیلنگ‌ها بسیار آسان بوده و به­راحتی انجام می‌گیرد.

شیلنگ های پتوماتیک چه ویژگی هایی دارند؟

ویژگی های شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ های پنوماتیک، ویژگی ها و مزایای بسیار زیادی دارند که استفاده از آن ها را بسیار راحت تر می کند. در واقع، این محصولات به دلیل برخوردگی از ویژگی های منحصر به فرد از عملکرد انعطاف پذیری برخوردار بوده و شما می توانید در زمینه های مختلفی از آن ها استفاده کنید. در ادامه این بخش به مهم ترین ویژگی های شیلنگ پنوماتیک اشاره کرده ایم.

  • برخورداری از مقاومت بالا
  • مقاومت در برابر سایش
  • سازگار با مواد شیمیایی مختلف
  • مقاوم در برابر شعله
  • مقاوم در برابر پاشش جوش
  • برخورداری از قابلیت هدایت الکتریکی یا عدم رسانایی
  • تنوع بالا
  • قیمت مقرون به صرفه
  • نصب و استفاده سریع و آسان
  • در دسترس بودن
  • و…

همان گونه که مشاهده کردید ویژگی های این محصولات، بسیار زیاد بوده و ممکن است شما به هر کاری که مشغول باشید به استفاده از این کالا احتیاج پیدا کنید.

شیلنگ های پنوماتیک در چه سایزهایی هستند؟

انواع سایز شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ پنوماتیک دارای سایز بندی و قطر بندی مختلف است؛ از این رو هنگام خرید این محصول بایستی توجه ویژه ای بر روی سایز آن داشته باشید. کوچک بودن قطر شلنگ باعث ایجاد مشکلاتی همچون خفه شدن جریان، کاهش فشار، ناکارآمدی و سرعت بیش از حد هوا می شود؛ از طرفی دیگر اگر قطر شیلنگ بزرگ باشد، وزن و طول بیشتری نیز دارد و هزینه تهیه آن بیشتر خواهد بود.

شایان ذکر است که انواع مختلف شیلنگ های پنوماتیک دارای سایز بندی متنوع هستند؛ از این رو در ابتدا لازم است تا نوع شیلنگ مورد نظر و جنس آن را انتخاب کرده و سپس، سایز بندی این نوع از شیلنگ پنوماتیک را بررسی کنید.

کاربرد شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ پنوماتیک در صنایع مختلف و برای انجام کار های متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد؛ از این رو کاربرد های این وسیله، بسیار زیاد است. مهم ترین نقش و هدف اصلی این وسیله، انتقال جریان هوا و مایعات است؛ از این رو در صنایع مختلف نظیر: داروسازی، تولید مواد غذایی، تولید محصولات آرایشی بهداشتی، خودروسازی، پتروشیمی، منازل مسکونی و اداره ها، رستوران ها و… کاربرد دارد.

شایان ذکر است که با پیشرفت های تکنولوژی، این محصولات نسبت به گذشته از نظر کیفیت و کارایی پیشرفته تر می شوند؛ از این رو، روز به روز بر کاربرد آن ها افزوده می شود.

شیلنگ پنوماتیک چه مزایایی دارد؟

مزایای شیلنگ پنوماتیک

شیلنگ پنوماتیک به شلنگ ­هایی گفته می­شود که رنگی و شفاف هستند و برای انتقال آب و گازهای پرفشار کاربرد دارند. یکی از عناصری که در تجهیزات پنوماتیک به کار برده می‌شود، گاز فشرده است که هر چه حجم گاز کمتر باشد، فشار آن بیشتر می‌شود. این شیلنگ‌ها به ۲ صورت یک‌لایه و چند لایه ساخته می‌شوند که استفاده‌های زیادی از آن‌ها می‌شود. تامین هوای قطعات، از جمله کاردبردهای مهم این شیلنگ است؛ یعنی دریچه‌های تنظیم‌کننده‌های فشار، به وسیله آن به خط تامین هوا وصل می‌شوند. استفاده از این شیلنگ دارای مزایای زیادی است که می‌توان به اختصار چند مورد زیر را نام برد:

  • حساسیت کم به تغییرات هوا: این شیلنگ‌ها نسبت به تغییرات هوا واکنش کمی نشان می‌دهند و این عامل موجب افزایش استفاده از آن در صنایع شده است.
  • کاربردهای فراوان: در ساخت‌وساز، کشاورزی، لوله‌کشی، کنترل فرایند، روباتیک، کمپرسور هوا، بافندگی جوراب، آزمایشگاه‌ها و بسیاری از زمینه های دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • سهولت در کنترل سرعت نیرو: شیلنگ‌های پنوماتیک نسبت به شیلنگ های هیدرولیک سرعت بیشتری دارند.
  • امنیت بالا: این شیلنگ‌ها غیرقابل اشتعال هستند و هیچ خطری برای آتش­گرفتن ندارند؛ درنتیجه، می‌توان با خیال راحت از آن‌ها استفاده کرد.
  • کم‌هزینه بودن: قطعات و اتصالات شیلنگ‌ پنوماتیک بسیار به‌صرفه‌اند؛ بنابراین، با استفاده از آن‌ها دیگر نگران هزینه زیاد نخواهید بود.
  • حفظ پاکی محیط زیست: در سیستم‌های پنوماتیک چون از گاز فشرده برای انجام کارها استفاده می‌شود، پس نیازی نیست که به‌خاطر آلودگی محیط زیست مضطرب شوید. این شیلنگ‌ها به‌علت پاک­بودنشان در صنایع غذایی که رعایت پاکیزگی و سلامت در اولویت است، کاربرد زیادی دارند.
  • انعطاف‌پذیر بودن: مواد تشکیل‌دهنده این شیلنگ‌ها موجب آن شده که به­راحتی تغییر شکل دهند و با داشتن قابلیت خم‌‌­شدن، به­‌طور ایمن فشار را به سیستم‌ها منتقل کنند.
  • اندازه و انواع مختلف: تنوع در اندازه و نوع این شیلنگ‌ها پاسخ‌گوی نیازهای مختلف است و از هر کدام آن‌ها می‌توان در زمینه‌های متفاوت استفاده کرد.
شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

شیلنگ پنوماتیک و کاربرد آن

خرید شیلنگ پنوماتیک

زمانی که در انتخاب شیلنگ پنوماتیک خود موفق شدیم، اکنون زمان آن رسیده تا با رعایت تمامی موارد گفته شده، بهترین نوع شیلنگ را برای خود انتخاب کنیم. خرید شیلنگ مناسب بر روی عملکرد کلی سیستم پنوماتیک ما تاثیری مستقیم خواهد داشت. علاوه بر آن، انتخاب صحیح شیلنگ، عمر آن را افزایش داده و بهترین کارایی ممکن را برای آن به ما اعطا می نماید.
توجه داشته باشید که ما باید بر اساس نوع دستگاه، میزان بار قابل انتقال، میزان طول مورد نیاز و برخی موارد دیگر، اندازه شیلنگ خود را تعیین کنیم.اگر در مشخص کردن این مسئله مشکل دارید یا نمی توانید به بهترین شکل ممکن شیلنگ مورد نظر خود را انتخاب کنید، نیازی به نگرانی نیست. راهنمایی گرفتن از کارشناسان خبره در این زمینه آسان ترین و البته منطقی ترین راه برای تشخیص شیلنگ پنوماتیک خواهد بود.اما چگونه؟ از چه فروشگاهی باید برای خرید شیلنگ اقدام کرد؟ پاسخ به این سوالات را در بخش بعدی مقاله جستجو خواهیم کرد.

نکات مهم در خرید شیلنگ پنوماتیک

هنگام خرید شیلنگ پنوماتیک به چه نکاتی دقت کنیم؟

اگر قصد خرید را دارید، بهتر است تا قبل از هرگونه اقدامی، اطلاعاتی کلی نسبت به این لوازم به دست آورده و پس از آن برای خرید اقدام نمایید.اولین نکته ای که در خرید شیلنگ های پنوماتیک باید به آن دقت کرد، نوع شیلنگ خواهد بود. ما باید بر اساس نیاز خود و استفاده ای که قرار است از شیلنگ داشته باشیم، بهترین نوع را انتخاب کرده و اینگونه کارامد بودن آن را برای خود به اثبات برسانیم.
شیلنگ های بادی با ساختار های مختلفی در بازار وجود دارند و بهترین راه برای خرید آن ها، این است که شیلنگی با ساختار مناسب را برای خود تهیه کنیم. طول شیلنگ و قطر داخلی آن نیز از دیگر مسائلی هستند که بسته به محیط کاری و همچنین میزان بار مورد نظر ما، انتخاب خواهند شد.
این ویژگی ها تنها نکات مهم هنگام خرید شیلنگ نیستند و شما باید علاوه بر گزینه های ذکر شده، به فشار کاری، عوامل مکانیکی، محیط محل استفاده و برخی موارد دیگر نیز دقت کنید.

اگر قصد دارید شلنگ پنوماتیک خریداری کنید، بهتر است به چند پارامتر مهم دقت کنید تا بتوانید یک محصول مناسب را انتخاب کنید. در ادامه، مهم ترین نکاتی که در هنگام خرید شیلنگ های پنوماتیک باید در نظر گرفته شوند، برای شما شرح داده شده است.

طول شیلنگ

اولین گام در انتخاب یک شیلنگ مناسب، توجه به طول آن است. شما باید بدانید که مایعات یا گاز ها برای انتقال از منبع تا مصرف کننده چه فاصله ای دارند و مطابق با آن فاصله، یک شیلنگ با طول مناسب خریداری کنید.

نکات مهم هنگام خرید شیلنگ پنوماتیک

ظرفیت هوای شیلنگ

از دیگر نکات مهم در هنگام خرید شیلنگ پنوماتیک، توجه کردن به ظرفیت هوای آن است. شما باید با توجه به کاربرد شیلنگ و انتظاری که از آن دارید، یک محصول با ظرفیت هوای مناسب تهیه کنید.

وزن شیلنگ

شیلنگ هایی که وزن کم تری دارند، کارایی بهتری را ارائه می دهند؛ از این رو هنگام خرید شیلنگ توجه داشته باشید که وزن آن کم باشد.

جنس شیلنگ

یکی از مهم ترین و در عین حال ضروری ترین نکاتی که در هنگام خرید شیلنگ باید در نظر گرفته شود، جنس آن است. شما در بخش قبل با انواع جنس های این شیلنگ آشنا شدید و کاربرد هر یک از آن ها را دانستید. پس بهتر است مطابق با نیازی که به یک شیلنگ پنوماتیک دارید، جنس مناسبی را برای آن انتخاب کنید.

کیفیت شیلنگ پنوماتیک

کیفیت یک محصول، یکی از مهم ترین نکاتی است که در هنگام خرید آن مود توجه مشتری ها قرار می گیرد. سعی کنید در هنگام خرید شیلنگ پنوماتیک حتماً به کیفیت ساخت آن دقت کنید تا محصولی که خریداری می کنید، طول عمر و کیفیت بالایی داشته باشد.

قیمت

بی شک هر فردی دوست دارد یک محصول با کیفیت و با قیمت مناسب خریداری کند؛ از این رو قیمت محصول نیز یکی از نکاتی است که در هنگام خرید شیلنگ پنوماتیک باید در نظر گرفته شود. شما می توانید با مراجعه به چند فروشگاه و مقایسه قیمت های محصولات مشابه، خرید مقرون به صرفه ای داشته باشید.

 

برچسب ها:

این مقاله بدون برچسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *