بر اساس مشکل کم آبی در ایران, بیشتر خانه های مسکونی در طول سال به ویژه فصل تابستان با مشکل افت فشار آب رو به رو هستند؛ به همین دلیل از پمپ برای تنظیم فشار جریان آب استفاده می کنند. اگر فشار آب ساختمان شما جواب گوی نیاز مردم نیست و یا بخش های مختلفی از خانه شما نیازمند آب رسانی هستند اما جریان آب به میزان کافی به همه جا توزیع نمی شود، می توانید از پمپ بشقابی برای افزایش فشار جریان آب استفاده کنید. پمپ های آب متنوعی در بازار وجود دارند از جمله پمپ بشقابی و پمپ آب جتی که برای افزایش فشار آب از آنها استفاده کنید.
پمپ بشقابی چیست؟
پمپ آب بشقابی یک دستگاه مکانیکی است که برای انتقال یک جریان سیال به وسیله انتقال انرژی چرخشی از یک یا چند روتور در حال چرخش، یعنی پروانه ها، طراحی شده است. این جریان سیال پس از ورود به پروانه به سرعت در امتداد محور خود چرخانده می شود و از طریق نیروی گریز از مرکز منتقل می شود.عمل چرخش روتور، سرعت و فشار مایع را افزایش می دهد و همچنین آن را به سمت خروجی پمپ هدایت می کند. پوشش پمپ نیز به طور خاصی طراحی شده است که ورود مایع را از ورودی پمپ تسریع کرده و آن را به پروانه وارد می کند.
مشخصات پمپ بشقابی
- عملکرد کارآمد پمپ آب بشقابی یا گریز از مرکز به چرخش ثابت و سرعت بالای پروانه آن متکی است.
- پمپ های آب بشقابی مورد استفاده برای مایعات با گرانروی بالا،بطور فزاینده ای ناکارآمد میشوند ;چراکه مقاومت بیشتری وجود دارد و فشار بیشتری برای حفظ میزان جریان مورد نظر، نیاز است.
- به طور کلی پمپ های سانتریفیوژ برای فشار کم،ظرفیت بالا،پمپاژ مایعات با ویسکوزیته بین 0.1تا200 cP مناسب است.
- مایعات یا روغنهای با گرانروی بالا میتوانند باعث سایش بیش از حد و تولید بیش از حد گرما شوند،که منجر به آسیب و شکستگی های زودرس می شود.
- پمپ های جابجایی مثبت اغلب در سرعت های بالا، عملکرد پایین تری دارند و کمتر مستعد این مشکلات هستند.
- هر پمپ محیطی که به جداسازی (جداسازی امولسیون،مایع یا مایعات بیولوژیکی) حساسیت دارد،میتواند به دلیل بالا بودن سرعت پروانه پمپ آب بشقابی آسیب ببیند.در چنین مواردی،سرعت پایین پمپ جابجایی مثبت ترجیح داده میشود.
- محدودیت دیگر در این است که بر خلاف پمپ جابجایی مثبت، پمپ آب سانتریفیوژ نمی تواند هنگام خشک بودن مکش کند:یعنی ابتدا باید از مایع پمپاژ شده،پر شود.بنابراین، پمپ های سانتریفیوژ برای هر کاربردی که در آن، جریان عرضه شده متناوب است مناسب نیستند.
کاربرد پمپ بشقابی
پمپ های بشقابی معمولا برای پمپاژ کردن آب و مایعاتی استفاده می شوند که اغلب کاربرد صنعتی داشته اما در مواردی نیز برای کاربردهای کشاورزی و خانگی استفاده می شوند.پمپ بشقابی همانند پمپ خانگی است که در هر جا که مصرف خانگی وجود دارد، میتوان از این نوع پمپ هم استفاده کرد. اگر بخواهیم که کاربردهای آن را بیان کنیم، میتوان گفت شامل:
- افزایش فشار آب ساختمان
- تقویت فشار آب خانگی
- کشاورزی
- صنعت و کارخانهها
- انتقال آب به بخشهای مختلف تأسیسات
- پمپهای آب بشقابی تقریبا برای مایعات دارای ویسکوزیته استفاده میشوند.
مزایا و معایب پمپ بشقابی
مزایا پمپ بشقابی
یک پمپ آب بشقابی از طریق انتقال انرژی جنبشی یک یا چند روتور در حال چرخش به نام پروانه ها عمل میکند.این روتورها سرعت و فشار مایع را افزایش میدهد و آن را به سمت خروجی پمپ هدایت میکند.به دلیل داشتن طراحی ساده، پمپ آب بشقابی بسیار در درسترس بوده است .کار و نگهداری از آنها آسان است.پمپ آب های بشقابی راه حلی ساده و ارزان قیمت برای افزایش فشار آب در خانه شما و یا در مواردی که نیاز به پمپاژ مقدار زیادی مایعات با ویسکوزیته کم مانند آب، حلال ها، مواد شیمیایی و روغن های سبک را ارائه می دهد.
معایب پمپ بشقابی
- ممکن است که پمپ شما یکسره شود و خاموش نشود;که دلیل اصلی آن تنظیم نبودن اتومات مکانیکی یا هوا کشیدن و چسبیدن کانتاکت های کلید اتومات مکانیکی است.
- ممکن است که اتومات آنالوگ پمپ خراب شود; که این بیشتر به دلیل خراب شدن کلید اتومات پمپ یا همان قطع و وصل است.
- ممکن است که شیری باز نباشد اما پمپ کار کند; این میتواند به دلیل فلاش تانک که باعث ورود آب به داخل چاه بدون هیچگونه تنظیمی میشود یا اینکه لوله سوراخ شده باشد.
- ممکن است که آب به داخل نرود که به دلیل بودن هوا در ورودی لوله است.
طرز کار پمپ بشقابی
پروانه جزء کلیدی پمپ های آب بشقابی می باشد. این بخش شامل یک سری منافذ منحنی شکل است. این پروانه ها معمولا بین دو دیسک قرار می گیرند.جریان آب در محور خود وارد پروانه می شود و در حین چرخیدن از بین لبه ها خارج می شود. پروانه، در طرف مقابل، از طریق یک شافت درایو به یک موتور متصل شده و با سرعت بالا چرخانده می شود (به طور معمول 500-5000 دور در دقیقه). حرکت چرخشی پروانه، مایع را از طریق لبه پروانه در داخل پمپ شتاب می دهد و به سرعت خارج می کند. دو نوع پمپ آب بشقابی وجود دارد که هدف در هر دو مدل، انتقال جریان مایع با فشار و تخلیه کنترل شده است. در یک پمپ افقی، جریان آب درون پروانه به صورت موثر یک قیف منحنی شکل در می آید که باعث افزایش سطح مقطع عرضی نسبت به خروجی پمپ می شود. این طراحی موجب افزایش فشار مایع به سمت خروجی می شود.
انواع پمپ بشقابی
پمپ های بشقابی دو نوع هستند: جابجایی مثبت و پمپ های سانتریفیوژ
پمپ های جابجایی مثبت
در پمپ بشقابی مدل جابجایی مثبت با افزایش عمق آب، آب کمتری پمپ دهی میشود;همچنین، هنگامی که فشار کمتر است، جریان آب بیشتر می شود. به همین علت است که پمپ آب بشقابی برای انجام یک پمپاژ خاص طراحی شده است.
پمپ های سانتریفیوژ
که پمپهای آبی سانتریفیوژ برای مایعات روان تر و یا برای پمپ کردن مایعات با ویسکوزیته پایین تر استفاده می شود.در این نوع پمپ، فشار مایع افزایش می یابد و سپس مایع از بین مجموعه ای از شیارهای ثابت اطراف پروانه خارج می شود. سایر طرح های مشابه می تواند برای کاربردهای خاص طراحی شده و بنابراین کارآمدتر باشد.پمپ آب بشقابی سانتریفیوژ برای مواردی که شامل انتقال جامدات و یا مایعات با ویسکوزیته بالا هستند، مناسب نمی باشد. زیرا عدم تقارن در طراحی می تواند باعث سایش بیشتر پروانه و شافت درایو شود.
تفاوت پمپ آب بشقابي و جتی
برای حل مشکل افت فشار و جریان اب در ساختمان ها و آپارتمان ها از انواع مختلف پمپ آب خانگی جهت افزایش فشار سرعت و فشار آب مورد نیاز استفاده می شود. در پمپ آب خانگی دو نوع پمپ آب جتی و پمپ آب بشقابی از پمپ های پر مصرف و پرکاربرد در این زمینه می باشند و برای مصرف کنندگان این سوال به وجود می آید که تفاوت آنها در چیست. برای مقایسه تفاوت این دو پمپ آب در یک توان برابر می توان گفت که پمپ جتی ارتفاع آبدهی بالاتری دارد اما در پمپ بشقابي مقدار آبدهی بیشتر است.پمپ جتی به دلیل داشتن اجکتور در مقایسه با پمپ بشقابي صدای بیشتری تولید می کند و در مواردی که منبع تأمین آب دارای عمق باشد پمپ جتی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد .برای انتخاب پمپ آب خانگی باید متراژ واحد ها،تعداد طبقات،میزان مصرف آب،منبع تأمین آب توجه نمود و با توجه به کاربرد آن پمپ آب مناسب انتخاب نمود.